De rijke
historie
van de
havezathe

WE GAAN TERUG NAAR DE 13E EEUW

De huidige gastenverblijven
zijn vernoemd naar de
oorspronkelijke bewoners

WAT IS EEN HAVEZATHE

Een havezathe is een versterkt huis, hofstede, hof of hoeve. Oorspronkelijk was het de benaming voor een grote boerderij met land. In de 17e eeuw is het bezit van een havezathe voorwaarde om lid van een ridderschap te zijn. Die havezathe moest verdedigbaar zijn. Daarom ligt er een slotgracht omheen. 

Verbouwing en renovatie

In de afgelopen eeuwen is Havezathe de Kamp diverse malen verbouwd en gerenoveerd. In 1782 verdwijnen de trapgevels en in 1871 wordt de gracht gedempt. De Kamp verliest zijn kasteelachtige uitstraling. Na het opnieuw uitgraven van de gracht door de Gemeente Neede en de meest recente verbouwingen en renovaties heeft Havezathe de Kamp zijn authentieke uitstraling weer terug. 

1250

DE BOUW VAN HAVEZATHE DE KAMP

Huis De Camp (zoals Havezathe de Kamp toen heette) werd vermoedelijk gebouwd in de 13e eeuw. 

1469

Bezetting Ridderschap van de Heerlijkheid

Johan Van Barmentloo is de eerste bewoner waarvan we de naam kennen. Ridder Johan woont samen met zijn vrouw Margaretha en hun kinderen Rutger, Elsken, Hadewich, Frederik en Margaretha in Huis de Camp. 

1553

Familie Gansneb / Tengnagel

De Camp komt in handen van de familie Gansneb genaamd Tengnagel.
De diverse generaties blijven er bijna tweehonderd jaar wonen.  

1636

Sloop oorspronkelijk huis

Otto Gansneb genaamd Tengnagel laat Havezathe de Kamp verhogen en verbouwen tot het gebouw zoals dat er nu uitziet. 

1741

Verkoop van de Havezathe

Via Beatrix van Steenwijk erft de familie Gansneb genaamd Tengnagel havezate Bonkenhave bij Vollenhoven. Mogelijk verliezen ze daardoor hun interesse in Havezathe de Kamp, dat dan ook door hen verkocht wordt. Het pand heeft daarna diverse eigenaren. 

1789

Verbouw VAN DE  Havezathe

Hendrika Eva ten Cate erft Havezathe de Kamp en door haar huwelijk met Willem Arnold Becking in 1782 brengt zij Havezathe de Kamp weer in een andere familie. Het echtpaar Becking-ten Cate laat het huis in 1789 moderniseren en geschikt maken voor de nieuwe bestemming. In het huis woont nu geen adel meer, maar het wordt als herenboerderij geëxploiteerd

1966

BESCHERMD ALS RIJKSMONUMENT

Havezathe de Kamp is weer in het bezit van de gemeente Neede. Samen met de Gemeenschapsraad Neede, de Historische Kring en de Stichting Vrienden van Huize de Kamp is actie gevoerd om de toegankelijkheid van de havezate te behouden.

1977

In het bezit van gemeente Neede

Havezathe de Kamp is weer in het bezit van de gemeente Neede. Samen met de Gemeenschapsraad Neede, de Historische Kring en de Stichting Vrienden van Huize de Kamp is actie gevoerd om de toegankelijkheid van de havezathe te behouden.

1983

Restauratie van Havezathe de Kamp

Tussen 1983 en 1989 is de havezathe gerestaureerd, is de gracht weer uitgegraven en is het koetshuis herbouwd. Bij de uitgraving zijn archeologische vondsten gedaan.

2014

Overname door de nystaete group

Eric Nijkamp, eigenaar van Nystaete Group in Oldenzaal, koopt Havezathe de Kamp. Hij gaat aan de slag met een toekomstbestendig plan en het in ere herstellen van Havezathe de Kamp. 

2021

Havezathe de kamp weer in ere hersteld

Na de afronding van de uitgebreide restauratiewerkzaamheden, grondige renovatie en hernieuwde terreininrichting is Havezathe de Kamp weer in ere hersteld en daarmee publiekelijk geschikt voor zakelijke en particuliere bijeenkomsten en evenementen.  

Gebruikte bronnen

  • https://www.genealogieonline.nl/genealogie-barmentlo/I1249.php 
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Huize_De_Kamp 
  • https://mijngelderland.nl/inhoud/verhalen/de-modernisering-van-huize-de-kamp

 

Elke bijeenkomst

een belevenis

Peppelendijk 8-10

7161 LA Neede